Tijdens je training speelt schoeisel een cruciale rol bij prestaties en blessurepreventie. Veel mensen maken echter de veelgemaakte fout om hardloopschoenen te dragen voor andere activiteiten dan hardlopen zoals bv. krachttraining. Hoewel hardloopschoenen ontworpen zijn voor schokabsorptie en demping tijdens het hardlopen, zijn ze niet de beste keuze voor krachttraining. In deze blogpost zullen we overlopen waarom hardloopschoenen niet ideaal zijn voor krachttraining.
Loopschoenen vs. trainingsschoenen
Loopschoenen zijn ontworpen met specifieke kenmerken om comfort en ondersteuning te bieden tijdens herhaalde voorwaartse bewegingen. Krachttraining bestaat uit verschillende bewegingen zoals gewichtheffen, springen en behendigheidsoefeningen, waarbij stabiliteit, grip en een stevige basis essentieel zijn. Hieronder sommen we enkele van de grootste verschillen op tussen loopschoenen en trainingsschoenen:
Zool
Loopschoenen zijn meestal voorzien van dempende materialen in de tussenzool om de krachten die tijdens het hardlopen worden gegenereerd te absorberen. Deze demping werkt averechts bij krachttraining, waarbij de kracht efficiƫnt van je lichaam naar de grond moet worden overgebracht.
Heeldrop
Loopschoenen hebben vaak een aanzienlijke heeldrop, wat betekent dat de hiel hoger staat dan de voorvoet. Dit ontwerp is bedoeld om de natuurlijke afrolbeweging van de voet tijdens het lopen te vergemakkelijken, maar deze heeldrop kan bij krachttraining je vorm en stabiliteit belemmeren.
Ondersteuning en stabiliteit
Krachttraining gaat vaak gepaard met zijwaartse bewegingen, die stabiliteit en ondersteuning in de middenvoet en voorvoet vereisen. Hardloopschoenen, die vooral ontworpen zijn voor voorwaartse bewegingen, kunnen mogelijk niet de benodigde zijdelingse ondersteuning bieden voor activiteiten zoals behendigheidsoefeningen en gewichtheffen
Conclusie
Hoewel hardloopschoenen onmisbaar zijn om te gaan lopen, zijn ze minder geschikt voor krachttraining vanwege hun zool, heeldrop en het gebrek aan ondersteuning en stabiliteit. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt het idee dat speciale (cross)trainingsschoenen of crosstrainingsschoenen met platte, stabiele zolen meer geschikt zijn voor activiteiten zoals gewichtheffen, springen en behendigheidsoefeningen. Investeren in het juiste schoeisel voor elk type oefening kan je prestaties aanzienlijk verbeteren en het risico op blessures tijdens krachttraining verminderen.
Wat maakt een goede schoen voor krachttraining?
Nu we begrijpen waarom loopschoenen misschien niet ideaal zijn voor krachttraining, kunnen we een checklist opstellen van kenmerken die een goede trainingsschoen moet hebben:
- Platte, stevige basis: De basis van een goede trainingsschoen is een platte en stevige zool. Dit zorgt voor maximaal contact met de grond en stabiliteit tijdens zwaardere lifts, zoals squats en deadlifts. Zoek schoenen met minimale demping in de tussenzool voor een directe verbinding met de grond.
- Minimale heeldrop: In tegenstelling tot hardloopschoenen met een duidelijke hielverhoging, hebben trainingsschoenen meestal een minimale heeldrop of zijn ze helemaal plat. Dit ontwerp bevordert een goede houding tijdens oefeningen zoals squats en cleans, waardoor je je kracht beter kan gebruiken.
- Laterale ondersteuning: Gewichtheffen en krachtoefeningen gaan vaak gepaard met zijwaartse bewegingen, dus een goede schoen moet zijwaartse steun bieden om de stabiliteit te verbeteren en de kans op verstuiking te verkleinen.
- Veilige pasvorm: Een goede pasvorm is essentieel om te voorkomen dat de voet tijdens het de oefeningen in de schoen beweegt. Zoek schoenen met stevige riempjes of veters die je naar wens kunt aantrekken.
- Duurzame constructie: Trainingsschoenen moeten bestand zijn tegen de druk van gewichten. Hoogwaardige materialen en constructie zorgen voor een lange levensduur en veiligheid.
- Grip: Voldoende grip op de buitenzool voorkomt uitglijden tijdens oefeningen waarbij een stevige grip op de grond essentieel is, bijvoorbeeld deadliften.
- Ademend vermogen: Hoewel niet zo kritisch als de bovenstaande factoren, moeten goede trainingsschoenen toch enig ademend vermogen hebben om je voeten comfortabel te houden tijdens intensieve trainingen. Niemand heeft graag zweetvoeten, toch?
De favoriete schoenen van onze coaches:
- Helena:
- Nike Metcon
De Metcon serie van Nike is een geweldige all-round schoen die je kan gebruiken voor alle soorten workouts. Daarnaast is het ook leuk dat je de schoen in alle soorten kleurencombinaties hebt.
https://www.nike.com/be/t/metcon-9-amp-work-outschoenen-dames
- Nike Metcon
- Andy
- Vivo Barefoot Primus Trail
Ik hou van de barefoot schoenen omdat dit mij veel ruimte biedt voor de natuurlijk houding van mijn tenen en daarnaast zitten ze geweldig en zijn de schoenen van een super goede kwaliteit.
https://www.vivobarefoot.com/eu - Tyr L1 Lifter
Deze schoen is voor al wat meer gevorderde sporters maar ze bieden super veel steun en ruimte aan de tenen wat uniek is bij lifters.
https://www.wit-fitness.eu/products/tyr-l-1-lifter-in-black
- Vivo Barefoot Primus Trail
- Thijs
- Whitin Sneaker
Dit zijn goedkope minimalistische barefoot schoenen. Dus de perfecte optie voor degenen die niet de prijs willen betalen van Vivo Barefoot maar wel dezelfde voordelen wil.
https://www.amazon.com/WHITIN-Barefoot-Weightlifting-Minimalist-Lightweight - Adidas Power Perfect
Deze gewichthefschoenen zijn al 15 jaar in mijn bezit en ze zijn nog steeds even goed als de dag dat ik ze kocht.
https://www.barbell-shop.nl/product/adidas-power-perfect-2
- Whitin Sneaker
- Shaun
- TYR Men’s CXT-1 Trainer
Voor mij is de perfecte combo tussen stabiliteit en beweeglijkheid. Toont zijn veelzijdigheid zowel bij krachttraining als cardio workouts.
https://www.wit-fitness.eu/products/tyr-cxt-1-trainer-in-grey
- TYR Men’s CXT-1 Trainer
Zoals je ziet kunnen meningen heel hard verschillen. Heb je nog meer hulp nodig bij het uitkiezen van de ideale schoen, dan helpen onze coaches je graag verder!