Skip to content

De jaarlijkse reflectie van een coach

  • by

Het einde van het jaar is altijd een uitstekend moment voor bezinning en reflectie. 

Er is iets krachtigs aan het omslaan van de kalender naar een nieuw jaar en het gevoel van een “nieuwe start”. Maar voordat we onze doelen en nieuwjaarsvoornemens bepalen, moeten we het afgelopen jaar altijd even overlopen. 

Wanneer ik mijn eigen jaarlijkse reflectie doe, doorloop ik het volgende voordat ik me voorbereid op het volgende jaar.

  1. Dankbaarheid. Wat heb ik op dit moment waar ik dankbaar voor ben?
  2. Doelen. Wat wilde ik dit jaar doen?
  3. Successen. Wat heb ik bereikt?
  4. Mislukkingen. Waar ben ik tekortgeschoten?
  5. Pushes. Waar moet ik aan blijven werken?

Met het plannen van het komende jaar, nieuwe doelen te stellen en ons voor te bereiden op alle nieuwe uitdagingen vergeten we het soms om dankbaar te zijn voor alles wat al hebben. 

Daarom is het ook belangrijk om tijd te besteden aan dankbaarheid. 

Veel mensen lopen in de val om altijd meer te willen, zelfs als ze al genoeg hebben. Begrijp me niet verkeerd, ik zeg niet dat we zo tevreden moeten zijn dat we geen drive, werklust of drang hebben om vooruit te komen. Maar als we al onze tijd besteden aan de dingen die we niet hebben, zullen we nooit de dingen waarderen die we wel hebben. 

Hier zijn een paar voorbeelden van situaties waar we kunnen kiezen voor dankbaarheid:

SituatieReactieDankbaarheid
Ik heb dit jaar consistent 2 keer per week gesport. Ik had me opgesteld om 3 keer per week te gaan sporten en heb mijn doel niet behaald.Ik heb voor het eerst in mijn leven op een consistente basis 2 keer per week gesport, dit had mij vroeger nooit gelukt
Ik slaap 6-7u per nachtIk slaap nog veel te weinig maar ik haal nooit 8u zoals ik zou willen. In plaats van 5u per nacht slaap ik ondertussen al 1 tot 2u meer per nacht. Daarnaast heb ik al veel gewerkt aan mijn slaappatroon.
Ik eet nog elk weekend te ongezondIk ging dit jaar mijn eetgewoontes aanpassen en ik blijf hier in falen.Ik geniet van de momenten met vrienden en familie in het weekend en heb al veel aanpassingen gedaan tijdens de week. Mijn relatie met eten is veel gezonder geworden en ik ben weer een stap dichter bij mij doel.

Voor je het komde jaar start, zorg ervoor dat je jezelf instelt op succes door reflecteren op 2023 en je doelen voor 2024 te identificeren, maar vergeet niet te denken aan de dingen waar je dankbaar voor bent.

Ikzelf? 

2023 heeft zijn uitdagingen met zich meegebracht. De combinatie van Gym Project in combinatie met uitwerken en de bouw van AKTIV was niet altijd gemakkelijk. Als Coach Thijs dan nog eens uitviel werd de uitdaging eens zo groot en dan is het gemakkelijk om te focussen op de moeilijke of negatieve aspecten. Maar als persoon, zelfstandige en coach heb ik zoveel om dankbaar voor te zijn. Ik mag elke dag gaan werken op een locatie waar onze klanten dagelijks het beste van zichzelf geven, waar ik omringd ben door een team van coaches dat dezelfde visie heeft als het aankomt op gezondheid. Daarnaast was het geweldig om te zien hoe ons project, AKTIV, stap voor stap gebouwd wordt. Hier gaan we in de toekomst al onze klanten nog beter kunnen begeleiden!Verder heb ik de beste verloofde die mij steunt in mijn zotte ideeën of mij intoomt wanneer de ideeën net iets TE zot worden, een hond die elke dag energie brengt en vrienden die er zijn wanneer nodig. Wat meer heeft een mens nodig?!

Ondankbaarheid is denken aan wat je niet hebt of niet hebt bereikt. Dankbaarheid is willen wat je al hebt.

Fijne Feestdagen,

Shaun Verrekt