Skip to content

10.000 stappen per dag, noodzakelijk kwaad of mythe?

 • by

Probeer jij ook elke dag tenminste 10.000 stappen te zetten? Je bent niet alleen! En hoewel de meerderheid onder ons dit gemakkelijk haalt tijdens een festival of citytrip, lijkt dit in het dagelijkse leven toch een moeilijke opdracht te zijn. Zorgt het zetten van 10.000 stappen per dag écht voor een betere gezondheid? Moeten we ons richten op dit aantal, of is het slechts een mythe? In deze blogpost lees je waar deze regel vandaan komt, en hoeveel stappen je écht dagelijks moet zetten. We geven ook onze 5 praktische tips om meer beweging in te bouwen in je dag! 

Goede marketing

Het is best gek dat een alomgekend gezondheidsadvies eigenlijk niet eens wetenschappelijk onderbouwd is. Waar komt die regel dan wel vandaan? Het advies is ontstaan in de jaren zestig in Japan, wanneer een Japanse arts aan een ingenieur vertelde hoe bezorgd hij was over de afnemende hoeveelheid lichaamsbeweging van de bevolking. Volgens hem zou de bevolking aanzienlijk gezonder worden als ze gewoon meer stappen zouden zetten. Dat bleef hangen bij de ingenieur, die meteen aan de slag ging met het ontwikkelen van de eerste stappenteller. Die kreeg de naam ‘manpo-kei’ (vrij vertaald: tienduizend stappenteller). Er zat geen reden achter, behalve dat het goed te marketen viel: het was een mooi rond getal. Het sloeg van Japan over op de rest van de wereld, en de rest is geschiedenis. 

Gezondheidsvoordelen van wandelen

Het is natuurlijk niet toevallig dat er een hype ontstaan is rond wandelen. De eenvoudige handeling van één voet voor de andere te zetten kan namelijk heel wat voordelen hebben voor je gezondheid. Vanaf je in beweging komt, of gaat wandelen, zet je je lichaam aan het werk:

 • Je hartslag gaat omhoog
 • Je ademhaling gaat omhoog
 • Je lichaam vervoert zuurstof en suiker naar de spieren
 • Je bloedsomloop gaat omhoog
 • Je bloedsuikerspiegel wordt gestabiliseerd 

Wandelen is ook een echte mood booster. Tijdens het wandelen komen er endorfines vrij die helpen bij het verbeteren van je stemming. Het kan symptomen van depressie en angsten verlichten en helpt ook goed bij stress. Vooral wandelen in de natuur kan heel kalmerend werken (en als de zon schijnt krijg je ook nog een mooie dosis vitamine D, win win!). 

In tegenstelling tot sommige andere inspannende oefeningen (bv. lopen of springen) is wandelen erg goed voor je gewrichten. Het kan het risico op artritis verminderen en gewrichtspijn verlichten.

Tot slot helpt wandelen je ook om beter te slapen. Een stevige wandeling overdacht kan je slaap bevorderen, waardoor je je overdag uitgeruster en alerter voelt.

Zoveel stappen moet je zetten per dag

Een recente studie (augustus 2023) toont aan dat je risico op vroegtijdig overlijden al afneemt bij 3967 stappen per dag. Dit is de grootste studie die ooit werd gedaan op dit onderwerp, en bevat 17 studies waar in totaal 200.000 mensen aan meededen. 

Over het algemeen geldt wel: hoe meer stappen je zet, hoe beter. Van een bovengrens is hierbij geen sprake. Ook bij 20.000 stappen zin er nog steeds gezondheidsvoordelen. 

We willen je overigens niet ontmoedigen om dagelijks 10.000 stappen te zetten. Als je dit doel bereikt, geweldig! Maar als dat niet haalbaar is, hoef je je niet schuldig te voelen. Probeer in plaats daarvan enkele andere dingen uit. We sommen hieronder een aantal manieren op om meer stappen in te bouwen in je dag!

Onze 5 tips voor meer stappen in je dag

Hieronder vind je 5 nuttige tips om meer stappen te zetten in je dagelijks leven:

 1. Neem de trap: Kies de trap in plaats van de lift of roltrap, vooral als je maar een paar verdiepingen hoeft te doen. 
 2. Wandel met je huisdier: Als je een huisdieren hebt, maak dan een langere wandeling met hen. Wie geen huisdier heeft is steeds welkom om een wandeling te maken met de viervoeters van onze coaches 😉 
 3. Wandel met muziek of luisterboeken: het luisteren naar muziek of luisterboeken kan deze activiteit heel wat aangenamer maken. 
 4. Wandel tijdens telefoongesprekken: Als je iemand moet bellen, wandel dan even rond in huis of buiten om wat extra stappen te zetten.
 5. Ga eens geocachen: Probeer geocaching uit als een leuk en actief avontuur. Zoek naar verborgen schatten met behulp van GPS-coördinaten in je omgeving (of op andere bestemmingen).

Moet ik mijn stappen bijhouden?

Enerzijds kan het bijhouden van sje tappen je bewust maken van je fysieke activiteit, en het biedt een objectieve maatstaf die je kan stimuleren om een dagelijkse wandelgewoonte te ontwikkelen. Als je voor jezelf het bijhouden van stappen invoert, zorg dan wel voor een duidelijk doel.

Anderzijds zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het bijhouden van stappen, zoals het idee dat je alleen beweegt om je stappenteller tevreden te stellen. Dit kan je afleiden van de werkelijke voordelen en het plezier van wandelen. Soms kan het zelfs een obsessie worden om je stappendoel te halen. 

Kortom, het stellen van een minimum aantal stappen per dag kan een nuttige start zijn, maar het ultieme doel moet zijn om te leren hoe je je fysieke activiteit zelfstandig kunt reguleren, zonder dagelijks afhankelijk te zijn van het tellen van stappen.

Samen de eerste stap zetten

Wil je zelf ook de stap zetten naar meer beweging in je dag? Onze coaches helpen je graag met een plan opstellen met haalbare doelen.

Bronnen

Stens, N. A., Bakker, E. A., Mañas, A., Buffart, L. M., Ortega, F. B., Lee, D., Thompson, P. D., Thijssen, D. H., & Eijsvogels, T. M. (2023). Relationship of Daily Step Counts to All-Cause Mortality and Cardiovascular Events. Journal of the American College of Cardiology, 82(15), 1483-1494. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2023.07.029

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!